"kom tillbaka när du har en riktig sjukdom så ska vi se över ditt ärende igen."

2008 infördes hårdare sjukregler och trots det så ökade antalet sjukskrivna med 40% mellan 2010 och 2014.
 
2008 tyckte man alltså att det var för många som sjukskrev sig, och ansåg att någon form av åtgärd krävdes.
I stället för att se den bidragande orsaken och vidta långsiktiga åtgärder, så beslutar man att dra gränsen tidigare för vad som är "okej" att bli sjukskriven för.
Jag är helt säker på att minst 80% av alla dessa sjukskrivningar är på grund av stress. Det stressade samhälle som byggts upp och den prestationsångest många känner bidrar till att man börjar må dåligt på flera sätt och då ansöker om sjukskrivning.
 
Något som slår mig när jag dagligen kollar jobbannonser är att ett återkommande ord är stresstålig. De flesta söker någon som är stresstålig. Att bara läsa att 39 av 40 arbetsgivare söker någon som är stresstålig gör mig stressad. Jag börjar direkt tänka "Är det något jag klarar av, exakt hur mycket stress är det, hur stresstålig är jag, och vad innebär det att vara stresstålig?!" Kraven känns plötsligt så höga, vad är det som faktiskt förväntas av mig?
Alla är väl stresståliga - tills man inte är det..
Det finns ju en gräns för alla, man kan inte orka med att arbeta under press och stress ett helt liv utan att det tillslut påverkar en. Man kan tro det, men sen kommer den där dagen när man har blivit utbränd och kanske behöver bli sjukskriven på grund av utmattning. Då kan du räkna med att försäkringskassan står där och slår dig på fingrarna, "Utmattning, det är väl ingen sjukdom, kom tillbaka när du har en riktig sjukdom så ska vi se över ditt ärende igen."
 
Synonymerna till stress är överansträngning, påfrestning, spänning, nervositet, oro, jäkt, hets och press.. Att vara stresstålig måste ju då innebära att man exempelvis ska klara av att överanstränga sig, 8 timmar om dagen.
Varför är det någonting att sträva efter? Är det verkligen någon som vill ha ett stressigt arbete? Istället för att minska stressen på arbetsplatsen så söker arbetsgivaren efter någon som är stresstålig.
"Åh här söker de efter någon stresstålig, det är jag, jag älskar stress så detta arbete passar mig utmärkt!".....?
 
Kvalitet är väl bättre än kvantitet? Det måste väl vara möjligt att hitta en balans? Det skulle gynna alla anställda om stressen minskade, istället för att ta in ännu en stresstålig anställd.